Wyszukiwarka

Lista Innowacji

Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi, jako opakowanie aktywne dla produktów wegańskich i wegetariańskich
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie - CTT
Branża: Opakowaniowa, Spożywcza
Kierownik: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK
Broker: mgr inż. Justyna Warot
Telefon: 12 662 44 49
Email: justyna.warot@urk.edu.pl
Możliwe formy komercjalizacji: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu opracowano technologię produkcji aktywnych powłok biopolimerowych, w skład których wchodzi hydrolizat białkowy z odpadów poprodukcyjnych z przetwórstwa soi o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Powłoka ta, może zostać użyta jako aktywne wegańskie opakowanie przedłużające trwałość łatwopsujących się produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie jest innowacyjnym w skali światowej. W chwili obecnej na rynku nie wykorzystuje się opakowań jednocześnie wegańskich, jadalnych i biodegradowalnych. Do pakowania żywności stosowane są woreczki lub arkusze foliowe (najczęściej: polietylenowe, polipropylenowe czy poliamidowe), papier lub folie kolagenowe. Te ostatnie, mimo naturalnego pochodzenia i biodegradowalnego charakteru nie są wegańskie, nie są jadalne i nie wpływają na trwałość produktów. Innowacyjność wynika również z surowców użytych do produkcji powłok wegańskich. Aktywny hydrolizat białka z odpadów przetwórstwa soi jest produktem opracowanym przez zespół naukowo-badawczy i dotychczas nikt nigdy nie użył go jako składnika folii biopolimerowej.
Słowa kluczowe: opakowania, soja, hydrolizaty białkowe, odpady
Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Ministerstwo Edukacji i Nauki Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Go to top