Wyszukiwarka
Lista Innowacji
TOTAL BIODEGRADABLE PACKAGING
Branża: Opakowaniowa, Spożywcza
Kierownik: dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK
Broker: dr inż. Magdalena Szara-Bąk
Telefon: 12 662 48 53
Email: magdalena.szara-bak@innowacje-ur.pl
Możliwe formy komercjalizacji: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu otrzymano dwuwarstwową folię biopolimerową na bazie furcelleranu, CMC, hydrolizatu żelatynowego oraz ekstraktu z borówki brusznicy oraz tacki biopolimerowe na bazie fusów z herbaty. Otrzymane folie wykazują wysoką antyoksydacyjną oraz antymikrobiologiczną aktywność. Ponadto, dwuwarstwowe folie wzbogacone ekstraktem z borówki brusznicy oraz biopolimerowe tacki wykorzystano jako materiały opakowaniowe podczas przechowywania łososia. Otrzymane wyniki wskazały na poprawę jakości ryby podczas jej przechowywania w porównaniu do łososia przechowywanego w folii syntetycznej. Prezentowane folie oraz tacki ulegają biodegradacji w ciągu 4 tygodni. Technologia ta oferuje obiecującą alternatywę dla konwencjonalnych opakowań, ponieważ jej stosowanie może poprawić bezpieczeństwo żywności poprzez hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych lub reakcji oksydacji przy jednoczesnym ograniczeniu wpływu marnowanej żywności i odpadów opakowaniowych na środowisko. Dzięki zastosowaniu aktywnych folii możliwe jest wydłużenie trwałości przechowywanych produktów oraz zachowanie trendu „czystej etykiety”. Ponieważ opakowanie wytwarzane jest z materiałów odpadowych, koszt zastosowania technologii dla przedsiębiorcy będzie niewielki.
Słowa kluczowe: opakowania, folia, biodegradacja, odpad