Wyszukiwarka

Lista Innowacji

Sałata biofortyfikowana organicznymi związkami jodu jako suplement diety w profilaktyce i wspomaganiu leczenia COVID-19
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie - CTT
Branża: Spożywcza
Kierownik: dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof. URK
Broker: mgr inż. Justyna Warot
Telefon: 12 662 44 49
Email: justyna.warot@urk.edu.pl
Możliwe formy komercjalizacji: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu wytworzono suplement diety o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym tj.: wykazujący właściwości immunomodulujące i mający zastosowanie w profilaktyce niedoboru jodu. Zrealizowano ocenę in vitro, przy użyciu modelu koronawirusa HCoV-229E i HCov-OC43 (ludzkie komórki płuca zainfekowane odpowiednio alfa-koronawirusem 229E i beta-koronawirusem OC43), biologicznych właściwości sałaty wzbogaconej w organiczne formy jodu. Ocenę aktywności przeciwwirusowej przeprowadzono na podstawie testu cytopatycznego (CPE) oraz białkowego panelu cytokin i chemokin charakterystycznych dla SARS-CoV-2. Zaproponowany produkt pozwala na uzupełnienie jodu w diecie i tym samym stanowi doskonałą alternatywę dla jodowania soli kuchennej, co w skutkach przełoży się na obniżenie zachorowań na schorzenia sercowo-naczyniowe oraz może mieć zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia COVID-19.
Słowa kluczowe: COVID-19, związki jodu, profilaktyka, sałata
Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Ministerstwo Edukacji i Nauki Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Go to top