Opracowanie receptury roślinnego napoju funkcjonalnego na bazie nanowody z dodatkiem kuchu kakaowego (min. 20%) jako źródła substancji wykazujących udowodniony korzystny wpływ na organizm człowieka, m.in. teobrominy (działanie normalizujące – mood food).
Planowany produkt jest przykładem synergii gospodarczej, w ramach której nastąpi atrakcyjne ekonomicznie zagospodarowanie nadmiaru kakao, które stanowi odpad w przemyśle cukierniczym jako surowca będącego źródłem substancji aktywnych w produkcji funkcjonalnych napojów bezalkoholowych.
Wdrożenie z uwagi na rosnące zainteresowanie konsumentów zdrowym stylem życia jest przykładem strategii win-win, w której korzyści odnoszą wszyscy uczestnicy procesu.
Możliwe korzyści
• dla producentów wyrobów czekoladowych – częściowe rozwiązanie poważnego problemu z atrakcyjnym ekonomicznie zagospodarowaniem nadwyżki kakao – istnieje zainteresowanie rozwojem produktów kakaochłonnych, mogących konkurować z obecną ofertą rynkową (cena kuchu kakaowego wynosi 4-5 tys. PLN/tonę, a cena kakao sprzedawanego na paszę 1-2 tys. PLN/tonę).
• dla producentów napojów bezalkoholowych - szansa na poszerzenie portfolio – symbioza przemysłowa,
• dla odbiorcy indywidualnego – oferta innowacyjnego napoju funkcjonalnego, który w zależności od wersji zapewni redukcję stresu, ukojenie, zwiększenie odporności organizmu, pobudzenie procesów myślowych, wzrost koncentracji.