Wyszukiwarka

Lista Innowacji

Izotoniczne napoje bezalkoholowe
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie - CTT
Branża: Spożywcza
Kierownik: dr inż. Magdalena Januszek
Broker: mgr inż. Justyna Warot
Telefon: 12 662 44 49
Email: justyna.warot@urk.edu.pl
Możliwe formy komercjalizacji: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu powstał izotoniczny napój bezalkoholowy z naturalnych składników. Napój zapewnia właściwe nawodnienie organizmu oraz dostarcza niezbędnych elektrolitów. Naturalny napój bezalkoholowy o właściwościach izotonicznych jest odpowiedzią na preferencje konsumentów, którzy coraz częściej sięgają po napoje bezalkoholowe i przywiązują coraz większą wagę do składu oraz właściwości gotowych produktów. Wytworzony podpiwek jest produktem naturalnym, o właściwościach izotonicznych, o smaku lekko słodkim, karmelowym, palonym, słodowym i aromacie chmielowym, cytrusowym i ziołowym. Zawartość chmielu wprowadza istotne dla zdrowia właściwości m.in. antyseptyczne, spowalnianie procesu starzenia skóry, pozytywne działanie na układ pokarmowy. Produkt nie zawiera substancji słodzących oraz sztucznych barwników. Zastosowanie opracowanych przez zespół badawczy surowców w odpowiednich proporcjach oraz uzyskane właściwości sprawiają, że produkt jest innowacyjny i nie ma obecnie konkurencji na rynku. 
Słowa kluczowe: napój bezalkoholowy, nawodnienie organizmu, podpiwek, właściwości izotoniczne
Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Ministerstwo Edukacji i Nauki Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Go to top