Wyszukiwarka
Lista Innowacji


W ramach projektu powstał sposób wytwarzania wyrobu spożywczego (napoju) na bazie świeżego, mętnego soku jabłkowego i pierzgi pszczelej lub ekstraktu z propolisu, zapewniający zwiększenie wartości odżywczej oraz potencjalnego wydłużenia trwałości przechowalniczej produktu. Innowacyjność produktu polega na wykorzystaniu unikalnego zestawu różnorodnych związków biologicznie aktywnych obecnych w propolisie i pierzdze pszczelej powodującego, że stanowią one grupę substancji farmakologiczno-leczniczych o szerokim spektrum działania na organizm człowieka. Dodatek produktów pszczelich do żywności niskoprzetworzonej nie tylko istotnie wzbogaci jej skład, ale również wpłynie pozytywnie na trwałość, poprzez hamowanie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów. Dodatkowym atutem jest fakt, ze składniki pierzgi i propolisu, o aktywnościach przeciwdrobnoustrojowej i przeciwutleniającej mają status GRAS, tzn. są uznawane za bezpieczne dla konsumenta. Rozwiązanie może zostać wykorzystane przez lokalnych i krajowych producentów soków i napojów do poszerzenia swojej oferty o naturalny produkt funkcjonalny.