Wyszukiwarka

Lista Innowacji

Otrzymywanie napoju funkcjonalnego na bazie mętnego soku jabłkowego i wybranych produktów pszczelich
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie - CTT
Branża: Spożywcza
Kierownik: dr Małgorzata Makarewicz
Broker: dr inż. Magdalena Szara-Bąk
Telefon: 12 662 48 53
Email: magdalena.szara-bak@innowacje-ur.pl
Możliwe formy komercjalizacji: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

W ramach projektu powstał sposób wytwarzania wyrobu spożywczego (napoju) na bazie świeżego, mętnego soku jabłkowego i pierzgi pszczelej lub ekstraktu z propolisu, zapewniający zwiększenie wartości odżywczej oraz potencjalnego wydłużenia trwałości przechowalniczej produktu. Innowacyjność produktu polega na wykorzystaniu unikalnego zestawu różnorodnych związków biologicznie aktywnych obecnych w propolisie i pierzdze pszczelej powodującego, że stanowią one grupę substancji farmakologiczno-leczniczych o szerokim spektrum działania na organizm człowieka. Dodatek produktów pszczelich do żywności niskoprzetworzonej nie tylko istotnie wzbogaci jej skład, ale również wpłynie pozytywnie na trwałość, poprzez hamowanie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów. Dodatkowym atutem jest fakt, ze składniki pierzgi i propolisu, o aktywnościach przeciwdrobnoustrojowej i przeciwutleniającej mają status GRAS, tzn. są uznawane za bezpieczne dla konsumenta. Rozwiązanie może zostać wykorzystane przez lokalnych i krajowych producentów soków i napojów do poszerzenia swojej oferty o naturalny produkt funkcjonalny.

Słowa kluczowe: napój, produkty pszczele, status GRAS
Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Ministerstwo Edukacji i Nauki Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Go to top