Wyszukiwarka

Lista Innowacji

DesiGate – urządzenie do dezynfekcji mgłą przedmiotów codziennego użytku
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie
Uniwerystet Rolniczy w Krakowie - CTT
Branża: Mechanika, eksploatacja i budowa maszyn
Kierownik: dr inż. Maciej Gliniak, prof. URK
Broker: mgr inż. Justyna Warot
Telefon: 12 662 44 49
Email: Justyna.Warot@urk.edu.pl
Możliwe formy komercjalizacji: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu powstał prototyp urządzenia do dezynfekcji przedmiotów codziennego użytku, narzędzi, bagaży itp., poprzez ich zamgławianie kwasem podchlorawym (HOCl). Celem dezynfekcji jest usuwanie wirusów (w tym koronawirusa SARS-CoV-2), bakterii i grzybów. Zastosowanie sprawdzonej technologii zamgławiania działa niezależnie od przedmiotu dezynfekcji. W trakcie przeprowadzonych badań przemysłowych zweryfikowano wpływ HOCl na podstawowe patogeny występujące w otoczeniu człowieka. Dzięki tym pracom ustalono optymalne warunki prowadzenia procesu dezynfekcji, zapewniające destrukcję patogenów. Wśród metod dezynfekcji przedmiotów codziennego użytku, narzędzi czy bagaży, brak jest w kraju i za granicą uzasadnionej ekonomicznie metody dezynfekcji. Powstałe urządzenie odpowiada na potrzeby rynku - dezynfekuje wszelkie powierzchnie gładkie i porowate, usuwa co najmniej 90% patogenów z ich powierzchni, produkuje środek do dezynfekcji w czasie rzeczywistym zapobiegając jego zanieczyszczeniu. Dodatkowo nie pozostawia zapachu i zacieków, jest bezpieczne dla ludzi i środowiska oraz wykazuje 80-120 razy większą skuteczność w zwalczaniu mikroorganizmów niż np. podchloryn sodu.
Słowa kluczowe: dezynfekcja, patogeny, kwas podchlorawy
Logo Fundusze Europejskie Inteligentny Rozwój Logo Rzeczpospolita Polska Logo Ministerstwo Edukacji i Nauki Logo Unia Europejska Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 (Działanie 4.4).
Go to top